Vastaanottoni on siirtynyt Tampereelle (Näsilinnankatu 25). Uusia asiakkaita otan jatkossa Tampereelta. Pari-kolme terapiapaikkaa on vapautumassa lähiaikoina.

Kuulumisia keväällä 2022. Olen siirtynyt tekemään töitä yksinomaa omalle vastaanotolleni Jyväskylän keskustaan. Kalenterini on täyttynyt kuntoutuspsykoterapia-asiakkaista. Koska kuntoutuspsykoterapiatyöskentely kestää 1-3 vuotta, uusia psykoterapiapaikkoja vapautuu rajallisesti. Kyselyjä paikoista tulee paljon ja on harmi, että kovin harvalle olen voinut tarjota aikaa tutustumiskäyntiä varten. Ei kuitenkaan kannata lannistua psykoterapeutin etsimisessä. Paikkoja myös vapautuu, niin minulla, kuin muillakin Jyväskylän alueen psykoterapeuteilla. 

Viimeksi kuluneen vuoden aikana olen käyttänyt aikaani myös tulevan karvaisen työparini kasvattamiseen ja koulututtamiseen. Tulevaisuudessa vastaanotollani tulee työskentelemään toisinaan myös Collie-poika, Sulo. Olen ollut jo vuosia kiinnostunut eläinavusteisesta psykoterapiasta ja toivonkin, että Sulo voisi tuoda terapeuttiseen työskentelyyn joidenkin asiakkaiden kohdalla tavoitteita tukevia elementtejä. Eläimen läsnäolo psykoterapiassa usein rauhoittaa, tuo pientä keveyttä raskaiden puheenaiheiden lomaan ja voi tukea monenlaisten tavoitteiden saavuttamista. Hyvän terapiakoiran kouluttaminen vie kuitenkin aikaa, joten jatkan vielä toistaiseksi jonkin aikaa harjoituksia, nyt teini-ikäisen Sulon kanssa, psykoterapiavastaanoton ulkopuolella.

Viime aikojen tapahtumat maailmalla ovat ahdistaneet meistä suurinta osaa. Omaan arkeen on sotauutisten myötä ilmaantunut uudenlaista huolta, ahdistusta, surua ja pelkoa. Tulevaisuuden mielikuviin on tullut monenlaista epävarmuutta. Raskaalta tuntuvaa tunnekuormaa on hyvä päästä jakamaan ja sanottamaan. Vertaistukea on suuren kriisin aikana kaikkialla ympärillä, erilaisissa kohtaamisissa, kun vaan uskallamme avata omaa mieltämme. Jos ahdistus ja huolet alkavat vaikuttaa elämänlaatuun ja arjen hallintaan, on onneksi myös ammattiapua tarjolla. Matalan kynnyksen apua voit saada esim. https://mieli.fi/kriisipuhelin 09-25250111 (24/7), https://sekasin.fi (nuorille suunnattu Sekaisin-chat) ja https://tukinet.net.

Monessa meissä on herännyt myös huolen vastapainona suuri auttamishalu. Toivo ei ole kadonnut minnekään ja hyvää on pahan vastapainona paljon ympärillämme. Isojen asioiden kanssa askaroiminen vaatii kuitenkin riittävää palautumista. Kriisiaikoina on tärkeää pitää huolta itsestä. Nukkua ja levätä riittävästi. Hengittää syvään raitista ilmaa. Pysähtyä hetkeen ja pitää kiinni arjen rutiineista. Ystävälliset sanat läheisille ja vastaantuleville ovat nyt entistäkin arvokkaampia. Ne rauhoittavat levotonta mieltä ja luovat uskoa hyvän olemassa oloon. Pidetään yhdessä yllä toivoa paremmasta ja autetaan hädässä olevia esim. avustusjärjestöjen kautta.

Kesä alkaa vaihtua syksyksi. Tämä korona-aika on ollut poikkeuksellista meille kaikille ja koetellut jollakin tavoin varmasti lähes jokaista. Poikkeukselliset ajat voivat tuoda tullessaan onneksi kuitenkin myös uusia oivalluksia. Luonto on tuonut varmasti monelle rauhaa ja lohtua hankalina aikoina. Sateinen metsä oli kaunis tänäänkin.

Olen saanut runsaasti yhteydenottoja pitkin kesää ja syksyä koskien vapautuvia terapiapaikkoja. Kiitos niistä jokaisesta.  Pahoittelut kuitenkin, että en ehkä ihan kaikkiin ole ehtinyt vastata. Tällä hetkellä minulla ei ole terapiapaikkoja vapaana, eikä ihan hetkeen ole tiedossa uusia aloituspaikkoja. Toivon kuitenkin, että jokainen teistä löytää sen oman ja itselleen sopivan psykoterapeutin ja terapiamatka voi alkaa. Hyvää syksyn aikaa juuri sinulle!

 Ajanvaraus- ja psykoterapiapaikkatiedustelut voit lähettää sähköpostiosoitteeseen kmottelin@gmail.gom. Kuntoutuspsykoterapiaa kelan tukemana voin antaa yksilöpsykoterapiana (integratiivinen suuntaus) sekä perheterapiana. Paikkoja uusille asiakkaille avautuu silloin tällöin.

Terapiaa ja neuvontaa lapsiperheille palvelusetelillä

Tiesitkö, että jyväskyläläisten lapsiperheiden on mahdollista saada perheterapiaa, vanhemmuusterapiaa, psykologista neuvontaa ja lasten tukiterapiaa Jyväskylän kaupungin tarjoamalla palvelusetelillä. Olen yksi Jyväskylän kaupungin hyväksymistä palvelusetelituottajista. Lisätietoa palvelusetelitoiminnasta saat Jyväskylän kaupungin verkkosivuilta. Palvelusetelipäätöksen lapsiperhe voi saada perheneuvolasta.


Tiesitkö, että psykoterapia sekä psykologinen neuvonta ja ohjaus ovat mahdollisia myös etänä puhelimen tai videopuhelinyhteyden välityksellä. Näin terapia onnistuu myös Suomen rajojen ulkopuolelle tai pidempien kulkuyhteyksien päähän. Hyödyllistä pidemmässä yhteistyössä on, että silloin tällöin tavataan myös kasvotusten. Olen tehnyt...

Olen saanut käyttööni viihtyisän vastaanottotilan Jyväskylän keskustassa. Edelleen otan vastaan asiakkaita myös lääkärikeskus Mehiläisessä. Loppukevään ja tulevan kesän aikana uusia asiakkaita mahtuu työskentelyyn muutama. Voit ottaa yhteyttä, jos etsit psykologia, perheterapeuttia tai psykoterapeuttia omakustanteisesti tai kelan tuella ja sinua...

Tiesitkö, että kelan kuntoutuspsykoterapia voi toteutua myös perheterapiana. Voit siis saada kelalta tukea perheterapiaan 1-3 vuodeksi. Tämä edellyttää psykiatrian erikoislääkärin arviota tilanteestanne ensin. Kelan kuntoutuspsykoterapiaan voit hakeutua, jos olet 16-67-vuotias ja työ- tai opiskelukykysi on uhattuna.

Integratiivinen lähestymistapa psykoterapiassa on ennen kaikkea ajattelutapa ja työskentelyorientaatio, ei yhtenäinen teoriasuuntaus tai psykoterapiatekniikka. Integratiivisesti työskentelevä psykoterapeutti mieltää, että psyykkisiä ilmiöitä on hyödyllistä tarkastella monesta näkökulmasta. Lähestymistavassa pyritäänkin vertailemaan ja yhdistämään...

Luo kotisivut ilmaiseksi!